studio & J badkamer ontwerp

Ben jij ook de trotse bezitter van een nieuwe woning? En is één van de eerste projecten in dat nieuwe huis het vervangen van die zwaar gedateerde badkamer maar raak je eerder gefrustreerd dan gemotiveerd als je naar de foto’s kijkt?

badkamer voor verbouwing badkamerontwerp Haarlem

de oude 70′ look en de gestripte badkamer

De kopers van deze woning waren gevallen voor de ligging en de prachtige glas-in-lood ramen maar die seventies badkamer moest echt aangepakt. Door de beperkte afmeting en het schuine dak lukte het maar niet tot een goed plan te komen. En zo werd ik dus ingeschakeld om het badkamerontwerp voor de gedroomde badkamer te maken.

Indeling

Om te beginnen moet je bedenken welke functies je allemaal echt nodig hebt. Helemaal in het geval van een niet al te grote ruimte zal je keuzes moeten maken. Je kunt beter een fijne ruime douche hebben dan een kleine douche, waar je amper kunt bewegen, en een mini bad waar je vervolgens nooit inzit “want hij ligt niet lekker”. Heb je echt zoveel kastruimte nodig of kan bv. de voorraad shampoo etc. ook ergens anders staan? Laat los hoe je je badkamer nu gebruikt en begin even helemaal blanco.

badkamerontwerp haarlem

In dit geval wordt de badkamer door 2 volwassenen gebruikt die toch graag én een douche én een bad willen, aan een enkele wastafel met klein meubel genoeg hebben maar wel van luxe houden. Grote ruimte winner is het vervangen van de badkamerdeur voor een schuifdeur. Hierdoor kan de hele ruimte gebruikt worden en hoeft je geen rekening te houden met een deur die nog open en dicht moet. Winst? 1m2 en dat is op 6m2 toch best veel! Die ruime douche (90×100) past nu naast de deur en onder het raam kan zelfs een vrijstaand bad komen. Zonder bij binnenkomst meteen in de toiletpot te staan.

badkamerontwerp badkamer na verbouwing Haarlem

Comfort en gemak

Niets lekkerder dan comfort en gemak in je badkamer. En als je rigoureus aan het verbouwen bent, kun je hier heel goed rekening mee houden. Een paar zaken om naar te kijken:

  • Bij voorkeur elektrische vloerverwarming. Deze kun je nl. helemaal instellen naar de tijden waarop de badkamer gebruikt wordt. Een systeem dat aangesloten wordt op de CV kan dit minder makkelijk.
  • Nissen in de douche of bij het bad. Geen losse plankjes maar alle flessen fijn op schouderhoogte in een nis. Je muren moeten hier wel geschikt voor zijn wat in dit geval helaas niet zo was.
  • Geen beslagen spiegel meer! Los of geïntegreerd in de spiegel te verkrijgen.
  • Goede verlichting, liefs dimbaar

Materiaal en kleur

Soms vind ik dat je je niet in allerlei bochten moet gaan wringen om een kleine ruimte groter te doen lijken maar in het geval van een kleine badkamer gaat dit niet op. Hier wil je graag het gevoel van ruimte hebben en dus gebruik je lichtere kleuren. Hier heb ik gekozen voor een combinatie van wit tinten. Dat klinkt misschien saai maar wanneer je speelt met verschillende finishes en materialen vormt het samen een spannend geheel.

Alle muren, behalve in de douche, zijn glad gestucd en geschilderd met mat witte verf voor in vochtige ruimtes. Niet alleen ziet dit er rustig uit, het is ook goedkoper dan alles betegelen. De douche is voorzien van rechthoekige tegels die in een strak patroon geplaatst zijn. Voor de vloer heb ik een grote tegel met mooi kantachtig reliëf (Mutina Déchirer by Patricia Urquiola) gebruikt die de ruimte net even spannend maakt. Samen met het houten wastafel meubel echte eye catchers. Prachtig toch?

badkamertegel patricia urquiola mutina

Verlichting

Veel lampen heb je in een badkamer niet nodig. De badkamerverlichting die je wel gebruikt moet dus goed geplaats en uitgezocht zijn.

Boven de spiegel heb ik 2 lampjes gebruikt die dimbaar zijn en via de spiegel het licht op je gezicht reflecteren. Handig want het licht komt nu van voren waardoor je gezicht goed zichtbaar is.
Plafond spots kun je gebruiken als basis verlichting maar ik ben zelf geen fan. In die akelige pashokjes knap je tenslotte ook nooit echt op van die fijne bouwspot boven je! In plaats daarvan gebruik ik daar waar het kan een ‘gewone’ lamp. Zolang het materiaal tegen vocht kan en de lamp niet in de natte zones hangt, maakt dit je badkamer net even anders. Hier heb ik een mooie Marokkaanse lamp toegepast die ’s avonds een prachtig patroon op de muren en plafond geeft.

badkamerverlichting

Zoals je ziet is er ook van een kleinere badkamer nog genoeg moois te maken. Het vergt iets meer creativiteit en out of the box denken maar juist dan ontstaan er de beste ontwerpen. Zijn dat nu net niet jouw beste kwaliteiten en kom je er echt niet uit? Schakel dan een professional in.

Dit bericht is ook geplaatst op Makeover.nl

Pin It on Pinterest

Share This