studio & J interieurontwerp

De redenen waarom mensen besluiten te verbouwen zijn heel verschillend. Vaak is het om ruimte te winnen maar net zo vaak wordt er ook verbouwd om luxe en comfort te verhogen. Bijna iedereen gaat er vanuit dat een verbouwing een waardevermeerdering van het huis betekent. Helaas is dat niet lang niet altijd het geval en al zeker niet met eenzelfde bedrag als de investering. Belangrijk om je dit vooraf te realiseren en om rekening mee te houden bij het maken van je keuzes.

Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Over het algemeen zijn dit alle verbouwingen waarbij je extra ruimte creeert. De waarde van een woning wordt voor en groot deel bepaald door het aantal vierkante meters. Hierbij moet je denken aan:

  • Met stip op 1 de aan- of uitbouw. Een goede aanbouw zorgt niet alleen voor die extra m2 maar ook voor een betere indeling van de gehele verdieping.
  • De dakkapel. Door de plaatsing van een dakkapel wordt vloeroppervlak dat eerst alleen bruikbaar was als berging in één klap te gebruiken als volwaardige ruimte.
  • Van de zolder een slaapkamer maken. Je voegt hier geen extra ruimte toe maar maakt de ruimte wel veel beter bruikbaar. Helemaal wanneer je hier ook een eigen badkamer met toilet aanlegt. Je eigen hotel suite. Zonder roomservice, dat waarschijnlijk wel.
  • Verduurzamen van de woning. Denk hierbij aan isoleren, het plaatsen van zonnepanelen, het vervangen van de cv voor bv. een warmtepomp of hoogrendements dubbel glas. Voor veel van deze maatregelen geldt een subsidieregeling. Check vooraf goed wat de voorwaarden zijn om niet achteraf met lege handen te eindigen.
Van de zolder een slaap suite maken

Waarom staan het vervangen van de keuken of badkamer nu niet in bovenstaande lijst? Natuurlijk is een nette, goed functionerende keuken of badkamer bij een evt. verkoop van je huis op zijn minst een waarde bevestiger. Of het ook een waarde verhogende factor is en in welke mate hangt af van welke keuzes jij hebt gemaakt.

Jullie zijn waarschijnlijk helemaal verliefd zijn op je zorgvuldig uitgezochte groene keuken. De koper vindt groen helemaal niet mooi en dus zal hij die keuken willen vervangen. Voor hem verhoogt jouw groene trots de waarde dus niet.
Wel is het zo dat een luxe uitvoering voor een grotere waardestijging zorgt (maar ook een grotere uitgave is). Houdt er dus rekening mee dat je sommige keuzes echt alleen voor jezelf maakt.

De aanbouw

Wat maakt een aanbouw nu een goede, waarde verhogende aanbouw? Zomaar een stuk aanbouwen, een doorgang maken en zo extra vierkante meters toevoegen doet altijd wel iets maar lang niet het maximale. Een goede aanbouw hoeft echt niet groot te zijn. Waar het om gaat is dat de totale verbouwing het gebruik van de gehele ruimte optimaliseert.

Wat ik veel tegenkom, is een aanbouwen met daarin de eethoek. Maar de keuken zit nog in dezelfde hoek en ook de zithoek is op zijn oude plek gebleven waardoor er een loze ruimte is ontstaan in waar vroeger de eettafel stond. Je snapt, hier wordt niet het maximale uit de verbouwing gehaald.
Was er goed gekeken naar de indeling van de gehele ruimte dan had het eindresultaat er waarschijnlijk heel anders uitgezien. En was de hele ruimte goed benut geweest. Vaak heeft dit alles te maken met budget. Doorsparen om het echt goed aan te pakken is dan beter. Een hoop geld uitgeven en niet het maximale uit je verbouwing te halen is zonde van de investering.

hoe gebruik je je aanbouw optimaal

Luxe en comfort

Wanneer ik aan een project begin, gaat het in de eerste plaats over het maximale uit de ruimte en woning halen. Passend bij de situatie en wensen van mijn opdrachtgever. Daarna gaan we pas kijken naar het mooi maken. Veel mensen denken dat luxe en comfort in dat laatste stukje, het mooi maken, zitten. Maar luxe en comfort zit hem juist in een ruimte die goed voor je werkt en fijn is in het gebruik. Waarbij de juiste keuzes gemaakt zijn in materialen, indeling, verlichting en maatwerk oplossingen. Als het daar scheef zit dan kun je nog zoveel dure meubels en mooie accessoires neerzetten, het écht luxe gevoel ga je dan niet krijgen.

In welke fase van de verbouwing schakel je nu een interieurontwerper in?
Het beste doe je dit aan het begin, wanneer je in grote lijnen weet wat je wilt. Een groot voordeel van het tijdig inschakelen, is dat de
interieurontwerper dan alle mogelijkheden die een huis biedt nog bekijken en benutten kan.
Hele praktische zaken zoals de draairichtingen van de deuren, een goede verdeling van de lichtpunten en andere ‘kleine’ details kunnen meegenomen worden. Voor een
interieurontwerper vanzelfsprekende dingen om over na te denken en in het plan mee te nemen terwijl bewoners hier vaak niet bij stilstaan.
Wanneer de
interieurontwerper pas later tijdens de verbouwing ingeschakeld wordt, is het bouwtechnisch vaak niet meer mogelijk, of veel duurder, hier iets in te veranderen.  Jammer, want juist deze zaken verhogen het leefcomfort sterk. Het zijn de onzichtbare details die het grote verschil maken

Maak een afspraak