studio & J interieurontwerp

Je hebt de beslissing genomen het huis te verkopen. Zelfs in de huidige oververhitte huizenmarkt loont het echt de moeite om je huis even kritisch te bekijken voordat het bord in de tuin gaat.

Je zult je dan moeten realiseren dat je huis niet direct verkoopklaar is. Een goede presentatie van een huis is wat zorgt voor kijkers en dus ook die koper. Probeer je huis eens door de ogen van een potentiële koper te bekijken, wees daarbij eerlijk en schuw geen klusjes. Met deze tips zorg je ervoor dat je fris aan de start verschijnt:

 • we horen het tegenwoordig al zo veel maar het kan niet vaak genoeg gezegd, ruim alle kamers goed op (ook makkelijk met de verhuizing) en haal persoonlijke accessoires weg. Dit houdt niet in dat je alles in een kast of schuur weg propt want ook deze zijn niet veilig voor nieuwsgierige kopers. Een opgeruimd huis ziet er groter uit en voelt prettiger. Regel desnoods opslag ruimte elders.
 • wellicht op de kinderkamers na moet het huis er zo neutraal mogelijk uitzien. Uitgesproken kleurgebruik is voor de meeste mensen een storende factor als het gaat om het bezichtigen van een woning. Hoe saai het ook mag klinken, witte wanden werken het best. Een kleuraccent door middel van kleine accessoires daarentegen mag altijd mits je je beperkt tot één à twee kleuren. Mocht je de gelukkige bezitter zijn van een goed gevulde boekenkast, zet je boeken (het doet maar even zeer) op kleur. Hiermee maak je van een onrustig obstakel een mooie eyecather.

boekenkast op kleur

 • check het hele huis op losse plintjes en bedrading, klemmende of piepende deuren, druppende kranen, vochtkringen of schimmelplekken op het plafond enz.
 • lege ruimtes werken verwarrend en zijn niet aantrekkelijk. Laat een kamer door middel van een klein zitje, bed of buro zijn potentie tonen.
 • vergeet ook de buitenkant niet. Dit is de eerste indruk en moet de koper uitnodigen verder te komen. Verwijder het onkruid en snoei de heg, maai het gras en spuit het terras schoon. Zet de tuinset mooi neer (mocht je niet verder komen dan een plastic klapstoel laat deze dan vooral in de schuur) en plant een paar bloeiende planten in een bak.
 • staat je huis eenmaal in de verkoop zorg er dan voor dat het huis er uitnodigend uitziet. Laat de gordijnen overdag open zodat die nieuwsgierig koper eerst eens stiekem een blik naar binnen kan werpen voordat hij de makelaar belt.

VOOR een bezichtiging:

 • de truc met de appeltaart kennen we inmiddels allemaal wel en vind ik persoonlijk lang niet altijd van toepassing. Niet ieder huis straalt appeltaart uit en is beter af met een mooi boeket bloemen.
 • zorg er voor dat het overal fris ruikt. Niet alleen op het toilet en in de badkamer maar zelfs in de vaatwasser. Zet de hondenbrokken en kattenbak naar buiten en lucht ’s morgens het huis nog even goed door.
 • laat een lamp brand op plekken die je wilt accentueren of die donker zijn (zoals bv. de badkamer).
 • loop nog even het huis door om de boel recht te trekken en de laatste rommeltjes op te ruimen. Probeer het huis er net zo uit te laten zien als op de foto’s. Herkenning geeft een positief gevoel.

Met deze tips ben je al een heel eind op weg om je huis optimaal te presenteren. Uiteraard kun je de puntjes altijd door een professional op de i laten zetten. Een verkoopstylist is erin getraind om de sterke punten van een woning naar voren te brengen.

En dan als laatste tip: blijf kritisch en scherp. Juist als de verkoop van je huis langer duurt dan gedacht is het belangrijk dat de boel niet langzaam weer volloopt met rommel.

6 Reacties

 1. Helemaal mee eens dat het heel belangrijk is om alle kamers goed op te ruimen voordat potentiële kopers naar het huis komen. Ik heb besloten om naar het buitenland te verhuizen, daarom wil ik mijn huis in Nederland verkopen. Ik zorg ervoor dat het hele huis goed opgeruimd is voordat ik het iemand laat zien.

  Antwoord
 2. Goede en bruikbare tips. Het is zo belangrijk dat je huis er opgeruimd en onderhouden uitziet. Als je een tuin hebt zal ik die ook voldoende aandacht geven. Ik heb afgelopen jaar zelf mijn huis verkocht, omdat ik voor mijn werk ga verhuizen.

  Gr. Anne

  Antwoord
 3. Het zijn inderdaad vaak de kleine details die er toedoen. Loop je huis goed na voordat je deze te koop zet en repareer kleine gebreken. Dit ziet er netjes uit en laat zien dat jij je woning altijd goed onderhouden hebt.

  Antwoord
  • Dank voor je reactie Vincent. En voor de aanvulling. Het zijn soms de dingen waar je als bewoner inmiddels aan gewend bent en die jij daardoor niet meer ziet maar een potentiële koper wellicht juist opvallen.

   Antwoord
 4. Ik kan me goed in deze tips voor het verkoopklaar maken van het huis vinden. Ik heb zelf net een paar bezichtigingen achter de rug. Het is wellicht persoonlijk, maar ik zie al wat ik van het interieur wil maken voor mijn geestesoog. Daarom kom ik liever een een zo strak en neutraal mogelijke omgeving.

  Antwoord
  • Goed dat jij het ook zo ervaart Isabel. Dank voor je reactie en succes met bezichtigen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin It on Pinterest

Share This