
Door de corona crisis zitten we ineens massaal thuis aan de keukentafel te werken. Dat dit niet optimaal is weet je dan inmiddels. Maar thuiswerken is wel de toekomst dus kun je maar beter eens goed nadenken over een betere werkplek dan die keukentafel. In dit blog laat ik je zien hoe je een goede thuiswerkplek creeërt, leg ik je uit waar op te letten én hoe je die plek net even wat mooier maakt.
Waar maak je die thuiswerkplek?
Natuurlijk willen we allemaal een fijne, ruime, rustige eigen kamer. Maar weinigen hebben zomaar een kamer over. Dus moet er een plek gecreeërd worden. En bij voorkeur op zo’n manier dat je niet steeds naar ‘je kantoor’ zit te kijken. In principe heb je aan 1m2 al voldoende dus ga eens rondkijken waar je deze m2 vrij kunt maken. Dit kan zijn in een kast (deur dicht= kantoor weg), onder de trap, naast een kast of schouw of zelf op de overloop.

vlnr: loveandlifestyleblog.nl, woonaanraders.nl,homease.nl
Bevind de plek zich in de buurt van een raam (wat overigens wel ideaal is )? Belangrijk is dan dat je werkplek haaks op het raam staat zodat je geen last hebt van licht dat op je beeldscherm valt of waar je tegenin moet kijken.
Heb je niet de luxe van een aparte ruimte maar bevind jouw nieuw verworven werkplek zich duidelijk in het zicht? Of dat nu in de woon- of slaapkamer is, je wilt niet de hele tijd met je werk geconfronteerd worden. Afscheiding is dan erg fijn. Een schuifdeur, planten, gordijnen, een roomdivider of kast. Probeer wat er in jouw ruimte past.


vlnr: lanoemarion.com, nordal.se, rawcolor.nl, hometolove.com.au
Waar moet de werkplek aan voldoen?
Het meest saaie maar ook het meest belangrijke stuk. Om ervoor te zorgen dat je je werkplek ook graag gebruikt, moet hij aan een aantal praktische eisen voldoen:
- De stoel: het belangrijkste onderdeel van je werkplek. Je hoeft niet direct een fortuin aan een bureaustoel uit te geven maar het is wel belangrijk dat de stoel de juiste hoogte heeft, de rugleuning je rug goed ondersteund en dat je er een aantal uur comfortabel op kunt zitten.
Hoe bepaal je de juiste hoogte? De hoek van je knieën en heupen moet max. 90 graden zijn. De voeten staan plat op de grond en de knieholtes drukken zacht tegen de zitting. De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de polsen moeten rustig kunnen steunen op je werkblad. Is dat niet zo dan loop je het risico op rugklachten en overbelasting van de schouders- en nekspieren.

- Het bureau: als je de juiste stoel hebt dan kun je opmeten wat voor jou de juiste hoogte is voor het bureaublad. Dit is de afstand van de grond tot aan je elleboog wanneer je in de juiste houding zit. Hang je een blad aan de muur dan is de juiste hoogte goed af te stellen. Kies je voor een tafel check dan goed de hoogte en kijk of deze evt. aan te passen is wanneer dat niet het geval is.
De diepte van het blad hangt af van het formaat van je beeldscherm. Als vuistregel kun je aanhouden dat de afstand van je ogen tot je beeldscherm minimaal 2x de hoogte van je scherm moet zijn.
- Beeldscherm: ga je je werkplek vaak en langdurig gebruiken dan moet je je afvragen of je dat op je laptop wilt doen. Om die goede zithouding te behouden moet je beeldscherm zo hoog staan dat het scherm op ooghoogte is. Met een laptop is dat dus niet het geval. Dit is eenvoudig op te lossen door je laptop op een verhoging te plaatsen en er een los toetsenbord & muis op aan te sluiten.
- Verlichting: zorg voor een lamp die het bureaublad goed verlicht. Denk aan een richtbare buro/tafellamp of bv. een klemspot. Plaats de lamp links van je als je rechtshandig bent en zorg ervoor dat de lichtbundel niet reflecteert in het beeldscherm. Een lamp waarin de lichtbron verborgen zit achter mat glas of kunststof zit zorgt voor goed diffuus, prettig licht. Werklicht is feller dan sfeerlicht dus koop een lichtbron van minimaal 3000K (dat is de lichttemperatuur en deze staat op het doosje) .

vlnr: Muuto- Leaf tafellamp, Hollands Licht- FlyBye lamp
Sfeer toevoegen
En dan wordt het leuk! Net als in de rest van je huis is het fijn als ook je thuiswerkplek een goede sfeer heeft. Het is tenslotte geen kantooromgeving en het maakt het thuiswerken alleen maar aangenamer. De makkelijkste en snelste manier is met kleur. Lichte en rustige tinten werken hier het best. Deze zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren. Groen is altijd een fijne kleur maar je kunt ook eens denken aan zand, kiezel of zelf nude tinten. En heb je er de ruimte voor, durf dan eens te spelen met vlakken!

vlnr: casavogue.com, rebelwalls.com
Met het mooie behangen aanbod van tegenwoordig is behang zeker een goede optie. Durf je in de woonkamer nog niet? Dan is deze thuiswerkplek een goede kans om het eens te proberen. Op YouTube zijn genoeg tutorials te vinden voor hen die niet kunnen behangen. Wel altijd even vooraf checken of je voor het gekozen behang de wand of het behang in moet lijmen. Het inlijmen van de wand (bij vliesbehang) is het makkelijkst werken.
Functionele accessoires
Probeer je werkplek opgeruimd te houden. Dat zorgt voor minder afleiding en rust in je hoofd. Maak een oplaadstation voor je telefoon, camera etc. in een mooie opbergdoos en werk daarmee ook alle losse kabeltjes weg. Ben je van de briefjes, losse notities en kaartjes. Dan is een prikbord of een stuk kurkbehang een mooie plek om deze te bewaren. Om je thuiswerkplek dan nog mooier te maken, kun je in plaats van het aloude pennenbakje eens kijken naar mooie organisers op Etsy, de Toolbox van Vitra of het prachtige Gather systeem van Ugmonk.


vlnr: DYI, vitra toolbox, dedeman.com, ugmonk.com
Bloemen en planten – heel fijn voor op je werkplek. Ze zorgen niet alleen voor minder stress, verhogen ook je creativiteit en zorgen voor een beetje thuis gevoel. Daarnaast staat het ook gewoon heel leuk, niet onbelangrijk! Wil je ook dit onderdeel functioneel houden? Kijk dan eens naar een luchtzuiverende plant.

vlnr: mydomaine.com, desiretoinspire.net
TIP: We hebben het nu steeds gehad over de werkplek zelf maar vergeet ook niet wat er achter je gebeurd. De kans is vrij groot dat ook jij aan het videobellen gaat en dan wil je niet dat je collega’s jouw slaapkamer, de berg wasgoed of andere privé zaken te zien krijgen. Check dus even goed wat er achter je rug zichtbaar is.